Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καρκίνος του Μαστού και Διατροφή, της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ανδρονίκης Πάντα


Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί ως μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με την «Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία» (ACS), ο καρκίνος του μαστού είναι το πλέον θανατηφόρο νεόπλασμα στις γυναίκες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο.


Λόγω της προόδου της επιστήμης αλλά και της ενημέρωσης, η έγκαιρη διάγνωση είναι εκείνη που σώζει ζωές. Έγκαιρη διάγνωση, σημαίνει έγκαιρη θεραπεία, που βοηθά τόσο στην καταπολέμηση της νόσου, όσο και στην αποφυγή της υποτροπής στην νόσο.

Μπορούμε να αποφύγουμε την νόσο μέσω της διατροφής;;;

Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους αποδεικνύουν ότι το λίπος και η αυξημένη ποσότητα θερμίδων, συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου και φαίνεται να έχει ισχυρή συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτες σε χώρες όπου το λίπος αποτελεί περίπου το 45% της διατροφής του, ο καρκίνος ήταν 5,5 φορές πιο συχνός από άλλες χώρες που ο πληθυσμός ακολουθούσε δίαιτα πτωχή σε λίπος περίπου 15% των θερμίδων. Σημασία έχει και το είδος του λίπους, έτσι όταν το λίπος προέρχεται από ψάρια, η συχνότητα καρκίνου είναι μικρή, αντίθετα αυξάνεται όσο αυξάνονται τα κορεσμένα λιπαρά στην διατροφή (π.χ. κόκκινο κρέας, βούτυρο).  Επίσης, η ποσότητα των φυτικών ινών στην διατροφή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και αυτό συμβαίνει γιατί άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιπαρών (κορεσμένων και transλιπαρών) αντίστοιχα καταναλώνουν μικρές ποσότητες φυτικών ινών. Η προσκόλληση δηλαδή στην μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες και καλής προέλευσης λίπος όπως ψάρια, ελαιόλαδο, είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να έχουμε μια ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού.

Επίσης, Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορες ουσίες των τροφών ασκούν αντικαρκινική δράση αλλά και τροποποιούν την πρόοδο της ασθένειας μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Ποιες είναι οι ουσίες των τροφίμων με αντικαρκινική δράση;;

Οργανοθειικά και οργανοσεληνιακά παράγωγα
Το σκόρδο για παράδειγμα περιέχει μια ουσία τη daillysulfide που αναστέλλει την χημική καρκινογένεση. Οργανοσουλφιδικά παράγωγα υπάρχουν επίσης στα Brassicaλαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών).
Ισοφλαβόνες.

Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αναστέλλουν την αγγειογένεση, ενώ προάγουν την διαφοροποίηση του κυττάρου. Κύριος εκπρόσωπός τους η σόγια, που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν την συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας, και όμως η σόγια πέρα από τα αντιοξειδωτικά, μας δίνει και πολύ καλή απορρόφηση πρωτεϊνών. Προσοχή χρειάζεται στην προέλευση της σόγιας έτσι προτιμούμε σόγια από Ασιατικές χώρες.

Καρωτινοειδή
Η ομάδα αυτή περιέχει περίπου 40 ουσίες, πιο γνωστές το β- καροτένιο, το λυκοπένιο και οι ξανθίνες. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ντομάτας που είναι πλούσια σε λυκοπένιο συνδέεται με μειωμένη συχνότητα διαφόρων τύπων καρκίνου.

Φαινολικά παράγωγα
Υπάρχουν στα σταφύλια αλλά και σχεδόν σε όλα τα φρούτα και λαχανικά. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη με κυριότερο εκπρόσωπό τους τη resveratrol.  Τα φλαβονοειδή σε εργαστηριακές δοκιμές φαίνονται να μειώνουν την ορμονοεξαρτώμενη καρκινογένεση.  Βασικοί εκπρόσωποι των φαινολικών παραγόντων είναι και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται κυρίως στο τσάι, όπως η κατεχίνη που αναστέλλει την καρκινογένεση. Υπάρχουν επιδημιολογικές ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι λόγω των πολυφαινολών δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνου.
Μονοτερπένια
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν το πιο γνωστό ίσως μονοτερπένιο την d-λιμονίνη, που έχει διαπιστωθεί ότι ασκεί ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη καρκίνου.
Ισοθυειοκυανικά και ινδόλες
Τα λαχανικά με σταυρωτά φύλλα όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, περιέχουν ομάδες ουσιών που δρουν ανασταλτικά στην καρκινογένεση.
Αναστολείς πρωτεασών
Στα παράγωγα της σόγιας έχει ανακαλυφθεί μια ουσία γνωστή ως BBIη οποία αναστέλλει την έκφραση ογκογονιδίων και έτσι λόγω αυτού μπορούμε να ερμηνεύσουμε και την μικρή επίπτωση των καρκίνων στην Ασία.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, θα μας θωρακίσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που από μελέτες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην αποφυγή της νόσου και ταυτόχρονα οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που θα προσλάβουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα στην αποφυγή της κατανάλωσης λίπους, που είναι συνδεδεμένο με τον καρκίνο του μαστού.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου