Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Χυμός ή smoothies, της Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Ανδρονίκης Πάντα


Αυτά  τα δυο ροφήματα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στους νέους.


Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως γνωρίζουμε όλοι και βέβαια είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο, σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητας εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την διατροφή, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και κάποιες μορφές καρκίνου. Μάλιστα οι νέες συστάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο συστήνουν έως 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Σίγουρα ένας φυσικός φρουτοχυμός ή ένα smoothie μας βοηθά ώστε να φτάσουμε πιο γρήγορα αυτόν τον στόχο. Διότι ένας φυσικός φρουτοχυμός χυμός περιέχει σίγουρα δυο με τρία φρούτα, αντίστοιχα και το smoothie που πολλές φορές μπορεί να περιέχει και λαχανικά.

Άρα τι είναι καλύτερο να επιλέξω;;; μπορούμε λοιπόν να δούμε τις διαφορές μεταξύ των δυο αυτών ροφημάτων.

Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για χυμό, το μυαλό μας αυτόματα πηγαίνει στο χυμό πορτοκάλι. Όμως χυμό μπορούμε να πάρουμε από όλα τα φρούτα με την βοήθεια του αποχυμωτή, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση όλες οι φυτικές ίνες του φρούτου θα μείνουν στον αποχυμωτή, στερώντας μας τα οφέλη τους, αλλά ταυτόχρονα και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στύβοντας ένα πορτοκάλι στον στίφτη παίρνουμε αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αρκετές φυτικές ίνες όχι όμως όλες. Παρόλα αυτά ο χυμός πορτοκάλι ή οποιοσδήποτε φυσικός φρουτοχυμός συνεχίζει να είναι μια υγιεινή επιλογή και πηγή πολύτιμων στοιχείων.

Ας αναλύσουμε τώρα το smoothie. Το smoothie που πολλές φορές θυμίζει παιδική φρουτόκρεμα, προέρχεται από φρούτα αλεσμένα στο μπλέντερ, μόνα τους και εναλλακτικά με γάλα, γιαούρτι, μέλι ξηρούς καρπούς.  Επίσης, smoothie μπορούμε να πάρουμε από την μίξη φρούτων και λαχανικών. Μπορεί από την μια το μπλέντερ με τα ατσάλινα μαχαίρια του να  μας στερεί λίγες βιταμίνες από την άλλη όμως μέσα στο smoothie περνούν όλες οι φυτικές ίνες του φρούτου και γιατί οι διαιτολόγοι μιλάμε συνεχώς για τα οφέλη των φυτικών ινών; Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτα στοιχεία των φρούτων και των λαχανικών, λόγω αυτού όμως μένουν περισσότερο μέσα στο γαστρεντερικό μας σύστημα, μας βοηθούν να αισθανόμαστε κορεσμό, βοηθούν εξαιρετικά στην εναλλαγή των υγρών μεταξύ του παχέος εντέρου και του σώματος μας και τέλος είναι αυτές ουσιαστικά που θρέφουν το έντερο μας, για αυτό είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας ισορροπημένη διατροφή. Μην ξεχνάμε επίσης, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φυτικές ίνες στα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Το smoothie διατηρεί περισσότερες βιταμίνες σε σχέση με τον χυμό από αποχυμωτή και επειδή πολλές φορές το συνοδεύουμε και με μέλι, γάλα, γιαούρτι μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια και πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Εδώ είναι που χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή επειδή ένα smoothie μπορεί να περιέχει πολλά συστατικά και μάλιστα σε υγρή μορφή, μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε.
Πρέπει λοιπόν να λειτουργούμε και εδώ με σύνεση να καταναλώνουμε δηλαδή το αγαπημένο μας ρόφημα αλλά να προσέχουμε την ποσότητα των θερμίδων που μπορεί να μας δώσει.

Μπορούμε επομένως να καταναλώσουμε και τα δυο αυτά υγιεινά ροφήματα ανάλογα με το τι μας αρέσει περισσότερο και μετά μπορούμε να απευθυνθούμε στον διαιτολόγο μας για να μας προτείνει τις κατάλληλες συνταγές για smoothie ανάλογα με τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου