Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ο Στράτος Ιωάννου στο PrevezaBest για το έργο «Παράκαμψη Νικόπολης», που αφορά τη νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Στράτος Ιωάννου, μίλησε στο PrevezaBest  για το Έργο «Παράκαμψη Νικόπολης»

Έχετε κατηγορηθεί ότι παραμείνατε στο σχεδιασμό του έργου. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την πορεία του.

Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω την πραγματικότητα για το έργο «Παράκαμψη Νικόπολης», που αφορά τη νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας και την παράκαμψη του χώρου της Νικόπολης .

Όχι μόνο δεν παραμείναμε στο σχεδιασμό, αλλά έχουν γίνει ουσιαστικά, αλλά και τα πιο βασικά βήματα ώστε να βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα της δημοπράτησης του πολύ σημαντικού έργου για την πόλη της Πρέβεζας και όχι μόνο.


Το πιο σπουδαίο είναι ότι έχει εξασφαλιστεί  η απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ.

Έχει τελειώσει και η οριστική μελέτη, παραδόθηκε στην Περιφέρεια, ενώ εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Κράτους (ΚΑΣ) το Δεκέμβριο του 2016, στη συνεδρίαση του οποίου παραβρέθηκα, έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία του έργου, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν για τον Αρχαιολογικό χώρο και την περιοχή.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, εργάστηκε συστηματικά για την επίλυση όλων των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ήδη υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της Αρχαιολογικής που όλοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία γνωμοδοτήσεων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες επί των κτηματολογικών στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία κήρυξης της απαλλοτρίωσης, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Επιπλέον, επειδή κατηγορήθηκα για ….Παχιά λόγια, μηδέν έργο για τη σύνδεση με την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου… θα ήθελα να   υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, η οποία έχει ενταχθεί σαν Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στο ΠΕΠ Ηπείρου με προϋπολογισμό 39.000.000€, εκ των οποίων τα 15.000.000€ θα χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο έργο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, οι μελέτες έχουν γίνει, οι αδειοδοτήσεις υπάρχουν και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων το έργο θα δημοπρατηθεί.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο ;
Το έργο «Παράκαμψη Νικόπολης» εκτός από τη νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας και την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης περιλαμβάνει επιπλέον:


i. την Κατασκευή Ισόπεδου Κόμβου στο Μονολίθι [διασταύρωση Ε.Ο. 18 (δρόμος Ακρίβη) με Ε.Ο Πρέβεζας  - Ηγουμενίτσας Χ12 (Ε55)]
ii.Κατασκευή Ισόπεδου Κόμβου Ακρίβη [διασταύρωση Ε. Ο. 18 με Ε. Ο.
Πρέβεζας  - Ιωαννίνων (Ε. Ο. 21)]
iii. Διαπλάτυνση – βελτίωση  Ε. Ο. 18 από Ισόπεδο Κόμβο Ακρίβη έως Ισόπεδο
Κόμβο Μονολιθίου.
iv. Κατασκευή νέας συνδετήριας οδού 2 από Ε. Ο. 18 έως οικισμό Νικόπολης
v. Κατασκευή νέας συνδετήριας οδού 1 από Ε. Ο. Πρέβεζας - Ιωαννίνων (Ε. Ο21) έως οικισμό Νικόπολης
vi. Κατασκευή πρόσβασης Α (Μπεντένια)
vii.Κατασκευή πρόσβασης Β (Ωραία πύλη) επί της Ε. Ο. Πρέβεζας  - Ιωαννίνων
(Ε. Ο. 21) στο ύψος της 2ης επαρχιακής οδού
viii. Κατασκευή πρόσβασης Γ (Αρχαίο θέατρο)
ix.Αναβάθμιση - βελτίωση της παραλιακής Ε. Ο. Πρέβεζας –Ηγουμενίτσας από
τον Ι. Κ. Μύτικα έως τον Ι. Κ. Μονολιθίου
x.Κατασκευή νέου δρόμου παράκαμψης της αρχαίας Νικόπολης (από αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης έως Ε. Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας  Χ12(Ε55) που θα περιλαμβάνει τρεις ισόπεδους κόμβους (Ισόπεδο Κόμβο Μουσείου, Ισόπεδο Κόμβο ΒΙΠΕ 1και Ισόπεδο Κόμβο ΒΙΠΕ 2) και ένα ανισόπεδο κόμβο στο σημείο σύνδεσης του νέου δρόμου με την Ε. Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας  Χ12(Ε55) που θα περιλαμβάνει και την σύνδεση με το Δ. Δ. Μύτικα

xi. Χώρους στάθμευσης για τους αρχαιολογικούς χώρους


Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι "το διαχρονικό αίτημα και κοινό όραμα για την πόλη της Πρέβεζας, που είναι η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νικόπολης με την παράκαμψη του  δημιουργία μιας Νέας Εισόδου έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και προχωράει γοργά έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης θα αλλάξει μορφή με την απομάκρυνση του δρόμου και την δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ η πόλη θα αποκτήσει νέα είσοδο. Παράλληλα θα ικανοποιηθεί και μια βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη στην περιοχή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου