Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Συμμετοχή του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο


Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19  Μαρτίου μία ομάδα μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας  με δύο συνοδούς καθηγήτριες συμμετείχε στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο: «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», το οποίο διοργάνωσε το 1ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» από 18-20 Μαρτίου 2017.

Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην πόλη της Ξάνθης. Η διοργάνωση ήταν άψογη, η φιλοξενία εξαιρετική, ενώ οι μαθητές  50 σχολείων από όλη την Ελλάδα με τις εκατό περίπου εισηγήσεις τους ανέδειξαν με σοβαρότητα τα θέματά , με τα οποία η Θεολογία διαλέγεται με το σύγχρονο κόσμο , όπως  Χριστιανισμός και Τέχνη ( εικονογραφία, αγιογραφία, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος), Κοινωνικά προβλήματα υπό το πρίσμα της Χριστιανικής Διδασκαλίας (π.χ. φτώχεια, πόλεμος, ειρήνη, ετερότητα, ναρκωτικά, προσφυγιά, ισότητα, δικαιώματα, στερεότυπα, πολυπολιτισμικότητα, δικαιοσύνη, κ. ά), Βιοηθική και Χριστιανική Ηθική (ευθανασία, κλωνοποίηση, τεχνητή γονιμοποίηση, κ.ά) , Χριστιανισμός και Οικολογία, Φιλοσοφία και θρησκεία , Πίστη και Επιστήμη (π.χ. επιστήμη, τεχνολογία, γενετική)  κ.α.

Κάθε ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία έπρεπε να επιλέξει μια θεματική και να την παρουσιάσει στους συνέδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Οι μαθήτριες του σχολείου μας επέλεξαν τη γενική θεματική Χριστιανισμός και τέχνη και ανέπτυξαν ως θέματα των εισηγήσεών τους τα εξής: « Οι παλαιοχριστιανικές Βασιλικές της Νικόπολης »  και   « Ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους». Αναφέρθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τις βασιλικές Αλκίσωνος και Δουμετίου , τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά που βρίσκονται στους χώρους αυτούς ,ενώ στη συνέχεια παρουσίασαν στοιχεία για την  αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους, του πολιούχου της πόλης μας.

Η παρουσίαση ήταν άψογη και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους Αναδείχτηκαν και παρουσιάστηκαν μνημεία της περιοχής μας που αποτελούν πολύτιμα μέρη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .


Συγχαρητήρια στις μαθήτριες του σχολείου μας  για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους, την άψογη παρουσίασή και την υποδειγματική συμπεριφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια  του Συνεδρίου και ευελπιστούμε  για την παρουσία και τη συμμετοχή μαθητών μας  σε επόμενες παρόμοιες δράσεις  που προάγουν τον πολιτισμό , τους ενεργοποιούν δημιουργικά και παράλληλα προβάλλουν την ντόπια παράδοση και πολιτιστική μας κληρονομιά .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου