Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιανουαρίου 05, 2017

"Σταυροδρόμι" Ναρκωτικών η Ήπειρος


Μεγάλες ποσότητες Αλβανικού χασίς διακινούνται μέσω της περιοχής μας…

- Παρά την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ελληνική Αστυνομία – χωρίς μάλιστα καμιά συνδρομή της Αλβανίας – το κακό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του…

-Ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό της Deutsche Welle αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση στην «Κολομβία της Ευρώπης»…

«Έτος κάνναβης» χαρακτηρίζεται το 2016 για την Αλβανία και αυτό μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί όχι μόνο από τα στοιχεία των Αρχών της γειτονικής χώρας, αλλά και από τις αμέτρητες υποθέσεις μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών που εξαρθρώθηκαν στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν αφετηρία αλβανικό έδαφος! 

Η Ήπειρος εξάλλου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (αφύλακτα χερσαία σύνορα, αλλά και το λιμάνι Ηγουμενίτσας), αποτελεί ιδανική δίοδο και «σταυροδρόμι» για τα αλβανικά καρτέλ ναρκωτικών, που προμηθεύουν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και μέσω αυτής, τα διακινούν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη! Η Ελληνική Αστυνομία βέβαια κάνει εξαιρετική δουλειά στην μάχη κατά των ναρκωτικών και ανάλογα με τα μέσα και τη δύναμή της,  καταγράφει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και κυρίως σε Ηπειρωτικό έδαφος. Ωστόσο, χωρίς την συνδρομή της Αλβανίας, δεν μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. 

Καθημερινά τα περιστατικά!
Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να καταγράψουμε σοβαρές υποθέσεις διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων, κυρίως χασίς, αφού μόλις προχθές η Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, με διεθνή μάλιστα πλοκάμια! Όπως έγραψε ο «Π.Λ.», 200 κιλά χασίς κατασχέθηκαν στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης σε Ελλάδα και Γερμανία, με τις Αρχές χθες να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για την δράση του κυκλώματος. 

Εκτός από την μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίστηκε σε νταλίκα στην Ηγουμενίτσα και την σύλληψη τεσσάρων ημεδαπών σε Ελλάδα και Γερμανία, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κλιμάκιο αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε οργανωμένη επιχείρηση σε αποθηκευτικό χώρο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 79 συσκευασίες αεροστεγώς σφραγισμένες και περιτυλιγμένες με αλουμινόχαρτο, που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 51 κιλών και 984 γραμμαρίων. Ο παραπάνω αποθηκευτικός χώρος ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος και συνελήφθη.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αξία των  ναρκωτικών εκτιμάται στις 265.000 ευρώ.

Όμως αυτό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αστυνομικοί της Ηπείρου. Με την… δύση του 2016 άλλα 290 κιλά αλβανικού χασίς εντοπίστηκαν σε Γιάννενα και Φιλιάτες, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκονται και Έλληνες!

Ενδιαφέρον οδοιπορικό…
Ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό στην Αλβανία, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η «Κολομβία της Ευρώπης» έκανε η Deutsche Welle, συναντώντας φτωχούς ανθρώπους, που αναγκάζονται να δουλέψουν σε φυτείες κάνναβης για ένα κομμάτι ψωμί! 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2016,  πάνω από 2,5 εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης καταστράφηκαν από τις Αρχές, ενώ εντοπίστηκαν περίπου 5.204 χωράφια. Το νέο δεδομένο είναι ότι πλέον οι παράνομες φυτείες είναι διάσπαρτες σε όλη την αλβανική επικράτεια.

Όπως επισημαίνει ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Τσίπα, όσο η αστυνομία διαλύει φυτείες και εργαστήρια, τόσο τα αλβανικά καρτέλ ενδυναμώνονται, ψάχνοντας εναλλακτικές οδούς.

Στην Deutsche Welle μίλησαν δυο γυναίκες, οι οποίες μέχρι πρότινος δούλευαν σε ένα παράνομο εργαστήριο καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, πριν το διαλύσει η αλβανική αστυνομία.

Ο χώρος που στεγαζόταν το εργαστήριο ήταν πρώην εκτροφείο πουλερικών. Στο μεταξύ εκεί έχουν καλλιεργηθεί, αποξηρανθεί και συσκευαστεί πάνω από 4 τόνοι κάνναβης!

Θερίζει η ανεργία!
Οι δυο γυναίκες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήταν άνεργες όταν βρήκαν εκεί δουλειά για 10 ευρώ τη μέρα. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι δουλεύαμε εδώ για να εξασφαλίσουμε το ψωμί των παιδιών μας» λέει η μια, η οποία είναι πολύ θυμωμένη με την αλβανική κυβέρνηση που αφήνει τον πληθυσμό να βυθίζεται στη φτώχεια. Είναι επίσης εξαγριωμένη με την αστυνομία που μένει άπραγη και τους βαρόνους των καρτέλ ναρκωτικών που κάνουν ό,τι θέλουν.

Παρά τις εξαγγελίες, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα δεν έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό φτώχειας στην Αλβανία. Η ανεργία είναι υψηλή, τα κοινωνικά επιδόματα χαμηλά. Μια οικογένεια ζει με 75 ευρώ το μήνα. Ίσως για αυτό πολλοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργήσουν κάνναβη.

«Χιλιάδες Αλβανοί δεν έχουν άλλη επιλογή επειδή δεν λαμβάνονται κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της υπαίθρου», ανέφερε στη DW o επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα. «Οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της ανεργίας ή της δουλειάς σε φυτείες κάνναβης. Πολλοί επιλέγουν το δεύτερο». Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς στην Αλβανία εργατικά χέρια για τις φυτείες κάνναβης.

Ένα «πετυχημένο» καρτέλ κάνναβης, που δεν έχει εξαρθρωθεί δηλαδή από την αστυνομία, κερδίζει έως και 200 ευρώ ανά κιλό κάνναβης. Η κάνναβη καλλιεργείται σε άγριες, απροσπέλαστες περιοχές, ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν καταφέρει να εξελίξουν ακόμη και ειδικά αρδευτικά συστήματα.

Η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα οφείλεται εν μέρει και στην ανοχή μερίδας κυβερνητικών στελεχών. Από την άλλη πλευρά η αστυνομία εκτιμά ότι μόνο μεμονωμένα άτομα μέσα από τους κόλπους της ενδεχομένως να σχετίζονται με τον υπόκοσμο.


proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου