Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανησυχία της Ένωσης Συνοριακών Πρέβεζας από την την απειλούμενη συγχώνευση-κατάργηση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης


Η τοπική υπηρεσία ασχολείται 16 χρόνια με την δίωξη της παράνομης μεταναστευσης στο νομό και το διασυνοριακό έγκλημα.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν περιορίζεται στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο. Μέρος των ροών μετακινούνται και προς την περιοχή μας με σκοπό την έξοδό τους από τα θαλάσσια σύνορά μας προς την Ευρώπη. 

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών συνοριακών φύλαξης και αυτό διότι, ο Πρόεδρος της ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ σε έκτακτο γενικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο μήνα στην Θεσσαλονίκη...  

Όπου...ενημέρωσε το Σώμα για την πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης και να συστήσει παράλληλα όπου τα καταργεί, γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης. Το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα που αναδιοργανώνει Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό κυρίως  την εξοικονόμηση προσωπικού και την διάθεσή του σε άλλες δομές, βάζει « τίτλους τέλους» σε πολλές Υπηρεσίες τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα, μετατρέποντας αυτές  σε γραφεία. Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες και ελλοχεύει ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, επιλέγεται από την ηγεσία η κατάργηση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα. Η σύσταση «γραφείων διαχείρισης μετανάστευσης» σε δομή γενικευμένη φαίνεται πως θα λειτουργήσει απλά ως γραφείο και το προσωπικό θα μετακινηθεί σε καθήκοντα αστυνόμευσης και μέτρων τάξης και όχι στη συνοριακή φύλαξη και τη δίωξη παράνομης μετανάστευσης.
Το Σώμα εξέφρασε σύσσωμο την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την υποβάθμιση του θεσμού της Συνοριακής Φύλαξης και της Δίωξης της Παράνομης Μετανάστευσης. Εκτίμησε τους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια απόφαση προς την υλοποίησή της. Παράλληλα αναζήτησε τη σκοπιμότητα που επιχειρείται αυτή τη υποβάθμιση. Με δεδομένη την αναζήτηση κατά την ηγεσία για εξοικονόμηση προσωπικού, αυτή δεν μπορεί να ανευρεθεί τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα  από μάχιμες Υπηρεσίες που ασχολούνται με τη φύλαξη των συνόρων, το διασυνοριακό έγκλημα και τη διαχείριση των hotspot.
Την ώρα που η Ε.Ε. συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή εξειδικεύοντας προσωπικό και Μέσα, η Ελλάδα σχεδιάζει την κατάργηση του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών που έχει δημιουργήσει από το 2000, τοποθετώντας τις αρμοδιότητες σε μια γενικευμένη δομή αστυνομικής φύσεως που θα απασχολεί προσωπικό σε μέτρα τάξης, γήπεδα, κ.α.
Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των φορέων που διαμορφώνουν απόψεις και λαμβάνουν θέσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα. Παράλληλα θα επιδιώξει - για ακόμη μια φορά - συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Πρόθεση μας, στα πλαίσια των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και ορίων να θέσουμε κάθε προβληματισμό μας για τις εκπτώσεις που θεωρούμε πως επέρχονται με  τις νέες αλλαγές στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη θέση μας αλλά και τα όρια δράσης μας. Είμαστε όμως πεπεισμένοι πως ότι γκρεμίζεται δεν ξαναφτιάχνεται εύκολα. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο με επιχειρήματα. Σαφέστατα ένας συνδικαλιστικός φορέας δεν είναι ούτε ικανός αλλά και ούτε εκ της φύσεως να λαμβάνει αποφάσεις.  Είναι όμως υποχρέωση του να προβάλει τις ανησυχίες  και τους προβληματισμούς του. Να αναζητεί λύσεις μέσα από διάλογο και διαβούλευση.
Ευελπιστούμε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή η ηγεσία θα αναθεωρήσει και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς μας. Είναι ανάγκη αναδόμησης της Συνοριακής Φύλαξης με τη ενίσχυσή της και όχι με καταργήσεις, την ώρα που όλες οι χώρες δημιουργούν ξεχωριστές και εξειδικευμένες δομές συνοριοφυλακής.
Έτσι, έπειτα από λίγες μέρες, κλιμάκιο της ΠΟ.Σ.Υ.ΦΥ και της Ένωσης Πρέβεζας, συναντήθηκαν με τον τοπικό βουλευτή της Ν.Δ, Στέργιο Γιαννάκη, προκειμένου να του εκθέσουν τις ανησυχίες αλλά και τους προβληματισμούς τους. 
Ειδικότερα, 
Στις 28/11/2016 κλιμάκιο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με την Ένωση Συνοριακών Πρέβεζας στο πλαίσιο ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου που αποφασίστηκε κατά την τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με θέμα την απειλούμενη συγχώνευση-κατάργηση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, συναντήθηκε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέργιο Γιαννάκη ο οποίος διαφωνεί κάθετα με την κατάργηση-συγχώνευση της Υπηρεσίας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας.
Ο κ. Γιαννάκης εξέφρασε την έκπληξη για την κατάργηση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας και την υποβάθμισή της σε "γραφείο" και δεσμεύτηκε να υποβάλει αναφορά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναγκαιότητα διατήρησης αυτόνομης της Υπηρεσίας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης στην Πρέβεζα.
Δεν είναι αναγκαία μόνο η παραμονή αυτής της Υπηρεσίας, αλλά επιτακτική σήμερα η ενίσχυσή της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου