Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ «ΨΕΥΔΙΖΕΙ», της Ροδάνθης Σωτηροπούλου


Τα περισσότερα παιδιά 2 ετών διαθέτουν ένα λεξιλόγιο τουλάχιστον 50-100 λέξεων, αν και σ' αυτή την ηλικία τα παιδιά διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε πλούτο λεξιλογίου και στην ικανότητά τους να πουν διαφορετικές λέξεις και ήχους σωστά.


Το δεύτερο έτος είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του λόγου. Θα ακούσετε το παιδί σας να λέει μερικά απλά λόγια, να κάνει ερωτήσεις, να δίνει οδηγίες, ακόμη και να λέει ιστορίες που έχει δημιουργήσει μόνο του.
Τι μπορεί να ακούσετε
Λανθασμένη προφοράΠολλά παιδιά μπερδεύονται προσπαθώντας να προφέρουν ορισμένους ήχους. Δύο συμφώνα, το ένα δίπλα στο άλλο, είναι μία από τις συνήθεις δυσκολίεςσαμάτα» αντί «σταμάτα»). Έτσι, πολλά παιδιά ηλικίας 2 ετών, συχνά συγχέουν πολυσύλλαβες λέξεις ή απλά τις «κόβουν» δημιουργώντας συντομότερες. Όλα αυτά τα λάθη είναι πολύ συνηθισμένα μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Παρατηρείστε αν η ομιλία του παιδιού σας βελτιώνεται με τον καιρό. Σε ηλικία 3 ετών τα περισσότερα από όσα λέει θα πρέπει να είναι κατανοητά. Ορισμένες φορές ωστόσο, η λανθασμένη προφορά σ' αυτήν την ηλικία μπορεί να σημαίνει κάτι παραπάνω. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να αρθρώσει φωνήεντα ή αν μιλά χρησιμοποιώντας κυρίως φωνήεντα, παραλείποντας τα σύμφωνα, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον λογοθεραπευτη  σας. Ακόμη και μια ήπια, προσωρινή απώλεια της ακοής από μια ωτίτιδα μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τη γλώσσα αρκετά καλά, ώστε να μιλήσει με σαφήνεια.
Ψεύδισμα: Το παιδί σας μπορεί να ψευδίζει ή να προφέρει το σίγμα σαν θήτα. «Αυτό είναι θωθτό». Ενώ ένας κανονικός ήχος παράγεται με τη γλώσσα πίσω από τα δόντια, ένα παιδί που ψευδίζει σπρώχνει τη γλώσσα προς τα έξω. Εάν το παιδί σας μιλά με αυτόν τον τρόπο, μην ανησυχείτε. Πολλά παιδιά ψευδίζουν! Ένα παιδί μπορεί να ψευδίζει για δύο λόγους. Είτε γιατί έτσι έμαθε να παράγει τους συρριστικούς οδοντικούς ήχουςσ», «ζ», «τς», «ξ», «ψ») απο την στιγμή που άρχισε να μιλά και το συνεχίζει μέχρι και αυτή την ηλικία είτε γιατί μεγαλώνοντας και αλλάζοντας η οδοντική του σύγκλιση η ροή του αέρα για την παραγωγή των συγκεκριμένων ήχων δεν γίνεται σωστά. Στη περίπτωση που το παιδί πριν βάλει τα σιδεράκια δεν ψεύδιζε, τότε πιθανότατα έχει αλλάξει η οδοντική του σύγκλιση. Ως εκ τούτου η ροή του αέρα μέσα απο το στόμα για την παραγωγή των συρριστικών οδοντικών ήχων δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να ακούγεται αυτό το «ψεύδισμα». Με την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής και λογοθεραπευτικής θεραπείας πιστεύεται οτι το «ψεύδισμα» θα πάψει να υφίσταται. Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το μαλώσετε ή να του πείτε να σταματήσει να το κάνει αυτό. Το να επισημαίνετε συνεχώς στο παιδί ότι ψευδίζει δε θα βοηθήσει πουθενά. Ίσα ίσα του κάνετε μεγαλύτερο κακό. Αφού λοιπόν αποκλείσετε κάποια προβλήματα όπως προβλήματα του αναπνευστικού, βουλωμένη μύτη ή στραβά δόντια, όταν γίνει 5 ετών το παιδί και συνεχίζει και το κάνει ζητήστε τη βοήθεια και τη γνώμη κάποιου ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου