Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

Εξοργισμένος ο εμπορικός κόσμος της Πρέβεζας μετά την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%


Εξοργισμένος είναι ο εμπορικός κόσμος της Πρέβεζας μετά την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουνίου.


Οι καταστηματάρχες αναφέρουν πως θα επακολουθήσει αύξηση τιμών καθώς η απορρόφησή του από τους ίδιους κρίνεται αδύνατη. 

Υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί στο λουκέτο τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις καθώς πλέον δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο ανάκαμψης. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Τάσος Κοντομίχης σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. κατακεραύνωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για τα μέτρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πλέον από δω και πέρα οι μικρέμποροι θα οδηγηθούν αναγκάστικά στην έξοδο και θα βάλουν λουκέτο. Σημείωσε πως κανείς δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καθώς η αγοραστική δύναμη έχει πέσει κατακόρυφα. 

Το επιχείρημα της φοροδιαφυγής της Κυβέρνησης, δεν στέκει σε καμία περίπτωση, ανέφερε ο κ. Κοντομίχης, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει κατανάλωση για να μπορεί να πει κάποιος ότι ο έμπορος δεν κόβει αποδείξεις. Εκτίμησε πως τα μέτρα θα οδηγήσουν σε αφαίμαξη και λουκέτο τους μικρομεσαίους και μικρούς καταστηματάρχες ευνοώντας μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και κανέναν άλλον. 

Θα πρέπει να πούμε πως η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ισχυρό πλήγμα στην τσέπη των καταναλωτών και ταυτόχρονα σε τέσσερις βασικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, το εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του ΦΠΑ από 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, η επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στον κλάδο του εμπορίου υπολογίζεται σε 402 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η αύξηση της τελικής τιμής σειράς προϊόντων, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του συντελεστή ΦΠΑ, θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης και επομένως του τζίρου, κατά 3% με συντηρητικούς υπολογισμούς, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά σε λιγότερα έσοδα για το κράτος, κατά 13 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα. Αντιθέτως, εάν ο ΦΠΑ δεν αυξανόταν και θεωρώντας δεδομένο ότι η ζήτηση θα παρέμενε σταθερή, τότε το κράτος θα εισέπραττε 309 εκατ. ευρώ επιπλέον. 

Σε 36 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει συνολικά η επιβάρυνση στους καταναλωτές από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης. Τα εκτιμώμενα έσοδα από ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης με σταθερό τζίρο υπολογίζονται σε 1,49 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την υπόθεση της μείωσης του τζίρου κατά 3% –και χωρίς να συνυπολογίζεται η φοροδιαφυγή που υπάρχει στον κλάδο και που αυξάνεται σε περιόδους αύξησης του ΦΠΑ– τα έσοδα υπολογίζεται ότι θα περιοριστούν σε 1,452 δισ. ευρώ, λιγότερα από αυτά που αναμένονταν χωρίς την αύξηση του ΦΠΑ και εκτιμώνται σε 1,458 δισ. ευρώ. 

Τα εκτιμώμενα έσοδα από ΦΠΑ στον κλάδο του τουρισμού υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ, κατά 182 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2015. Σε περίπτωση, ωστόσο, που μειωθεί ο τζίρος κατά 3%, τότε τα έσοδα εκτιμώνται σε 436 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε πόσο από το επιπλέον κόστος θα μετακυλισθεί στο τουριστικό προϊόν, επιβαρύνοντας από τη μια τον καταναλωτή και μετατρέποντας την Ελλάδα σε λιγότερο ανταγωνιστική αγορά, ή θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους. 

Επιβαρύνσεις 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακυλισθούν αποκλειστικά στο επιβατικό κοινό, αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του κόστους των οδικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Εάν πάντως η αύξηση του ΦΠΑ προκαλέσει μείωση του τζίρου κατά 3%, τότε τα έσοδα από τον ΦΠΑ στον κλάδο των μεταφορών θα είναι κατά 9 εκατ. ευρώ λιγότερα (1,641 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα είχε (1,650 δισ. ευρώ) εάν ο συντελεστής ΦΠΑ παρέμενε στο 23% και ο τζίρος σταθερός, στα επίπεδα του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου