Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η τέχνη του αυγοτάραχου (χαβιάρι Αμβρακικού) από τον κ. Ανδρέα Βαρτελάτο


Έξω από το  γνωστό ιχθυοπωλείο Βαρτελάτος επί της Γρηγορίου Ε’, συναντήσαμε τον παλιό Πρεβεζάνο ψαρά, Ανδρέα Βαρτελάτο.


Καθισμένος στη καρέκλα του, μας έδειξε την τέχνη του αυγοτάραχου. Όπως μας εξήγησε ο κ. Ανδρέας, η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι το αλάτισμα, έπειτα ακολουθεί η ζύμωση, το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 μέρες…το βουτάμε στο κερί για συντήρηση και είναι έτοιμο.


Αυτή την διαδικασία, γνωρίζει άριστα ο συμπαθέστατος κ. Ανδρέας τον οποίο και μπορείτε να συναντήσετε καθημερινά έξω από το κατάστημα του.

Το Αυγοτάραχο Πρέβεζας (χαβιάρι Αμβρακικού, Roe Caviar of Ambracian Gulf) είναι το ακριβότερο έδεσμα Ελληνικής παραγωγής. Κοστίζει συσκευασμένο σε κερί, 150,00 Ευρώ το κιλό περίπου, αλλά αν υπολογισθεί ότι το χρησιμοποιούμενο κερί (παραφίνη) κάλυψης αποτελεί το 10% του βάρους. Ανάλογο αυγοτάραχο παράγεται και στο Μεσολόγγι. Το Αυγοτάραχο Πρέβεζας παράγεται από το θηλυκό γένος του ψαριού «κέφαλος» (mullet fish). Ο θηλυκός «κέφαλος» αποκαλείται από τους ψαράδες Αμβρακικού «Μπάφα».

Ως έδεσμα το αυγοτάραχο Πρέβεζας έχει μια χαρακτηριστικότατη γεύση και άρωμα πού σε μερικούς θεωρείται υπέροχη σε άλλους δε απαίσια. Αποτελεί συνοδευτικό μεζέ του ούζου σε μικρά φετάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου