Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καταδικάσθηκε η βία κατά των αστυνομικών στο περιστατικό της Πέμπτης


Ένα ακόμα κρούσμα επίθεσης κατά αστυνομικών στο νομό μας, έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη, οι δράστες του οποίου οδηγήθηκαν τελικά στην αίθουσα του αυτοφώρου στην Πρέβεζα.

Τέτοιες συμπεριφορές έχουν λάβει τη μορφή επιδημίας τον τελευταίο καιρό. Στόχος των συμπεριφορών αυτών αποτελούν αστυνομικοί, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την περιουσία τους, όπως συνέβη και με τον εμπρησμό οχήματος αξιωματικού της τροχαίας πριν λίγες εβδομάδες.

Την Παρασκευή (παραμονές των βουλευτικών εκλογών και παρά την διακοπή των εργασιών των δικαστηρίων) εκδικάσθηκε στο Τριμελές Πλημ/κείο Πρέβεζας, η υπόθεση του 20χρονου Ρομά, ο οποίος κατηγορούνταν μαζί με τη μητέρα του, για αντίσταση κατά της αρχής, απειλή, εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά αστυνομικών. 

Ειδικότερα όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, Συνελήφθησαν δύο άτομα (μάνα και γιος) την Πέμπτη 17/9 αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, επιχείρησαν να ελέγξουν ΙΧ το οποίο οδηγούνταν από Ρομά, ο οποίος συμπτωματικώς εμπλέκεται και σε παλαιότερη υπόθεση βιαιοπραγίας κατά των αστυνομικών στο Λούρο, όπου είχαν προκληθεί ζημιές και στο περιπολικό της τροχαίας. 

Ο Ρομά, όταν ενημερώθηκε ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, εξεμάνη και άρχισε να βρίζει και να απειλεί τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους. Οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι θα συλληφθεί για εξύβριση, απειλή και αντίσταση και αυτός, στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν, επιτέθηκε, συνεπικουρούμενος από τη μητέρα του η οποία άκουσε το περιστατικό και προσέτρεξε σε βοήθεια, προκαλώντας στους τρεις αστυνομικούς σωματικές βλάβες. Μάλιστα, ο δράστης αφού χτύπησε με κουτουλιά τον ένα εκ των αστυνομικών που προσπαθούσε να τον βάλει στο περιπολικό, στη συνέχεια τον δάγκωσε.

Ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος επιχείρησε να διασκεδάσει τη συμπεριφορά αυτή, ισχυριζόμενος ότι κακώς τον σταμάτησαν για έλεγχο αφού στο παρελθόν του είχε βεβαιωθεί και πάλι τροχονομική παράβαση.

Οι αστυνομικοί όλες τις προηγούμενες φορές εμφανίζονταν στα δικαστήρια μόνοι τους και χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο. Αυτή τη φορά όμως και λόγω των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων εναντίον τους, εκπροσωπήθηκαν από τον Δικηγόρο Πρέβεζας Απόστολο Τάσση.

Ο κος Απόστολος Τάσσης, σε πολύ έντονο τόνο στην αγόρευσή του, ισχυρίσθηκε ότι : «…Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Ούτε ο πολίτης ούτε ο αστυνομικός που κάνει τη δουλειά του, επιτρέπεται να κινδυνεύει από ταραξίες που γράφουν τους νόμους στα παλιά τους τα παπούτσια και αρνούνται να ενσωματωθούν στην έννομη τάξη. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, θα πρέπει όμως να μάθουν ότι η πολιτεία δεν φοβάται και προπάντων δεν εκβιάζεται. Είναι αδιανόητο ο αστυνομικός των 750 Ευρώ να κινδυνεύει επειδή θα βεβαιώσει τροχονομική παράβαση σε παραβάτη. Η κατάσταση αυτή έχει ξεφύγει και θα πρέπει να δοθεί τέλος τώρα.»

Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τον Δικηγόρο Πρέβεζας κ Βασίλειο Καραβίδα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα προβλήματα προκατάληψης και άνισης αντιμετώπισης  που αντιμετωπίζουν οι Ρομά κατά τη διαβίωσή τους, η καθημερινότητα των οποίων όπως ισχυρίσθηκε, πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το Δικαστήριο τελικά καταδίκασε και τους δύο κατηγορούμενους σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης (ιδιαίτερα για το γιο, ενώ αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων για την μητέρα που έσπευσε να βοηθήσει το γιό της ώστε να μην καταστεί δυνατή η σύλληψή του), με αναστολή. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου