Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Απριλίου 25, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το ζήτημα της ίδρυσης εκκλησιαστικού μουσείου βάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας


Ως γνωστόν, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, με το αριθ 48397/13-4-2000 συμβόλαιο διαρκείας τριάντα (30) ετών, είχε εκμισθωθεί στην Μητρόπολη Πρέβεζας, το δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Χρήστου Κοντού (δηλαδή ο όροφος άνωθεν κοσμηματοπωλείου Σπύρου Τζάμου 154 τετρ.μέτρων και υπόγειο 40 τετρ.μέτρων), υπό τον όρο εντός πενταετίας να ιδρυθεί και στεγασθεί σ’ αυτό το Εκκλησιαστικό Μουσείο.


Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια κυκλοφορούσαν στην πόλη διάφορες φήμες για την χρήση του εν λόγω κτιρίου ( ήτοι, στέγαση δημοτικών υπηρεσιών, στέγαση ιδιωτικών φορέων, στέγαση μη δημοτικών πολιτιστικών συλλόγων κλπ), ο Σύλλογός μας πριν από ένα και πλέον χρόνο, τον Μάρτιο 2014, με έγγραφο προς το Γραφείο Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων ζήτησε να ενημερωθεί αν ισχύει η παραχώρηση-εκμίσθωση προς την Μητρόπολη και μέχρι πότε.

Συγχρόνως επεσήμανε την επείγουσα και επιτακτική ανάγκη ίδρυσης του Εκκλησιαστικού Μουσείου, για να στεγασθεί η πλούσια πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά, θεωρώντας το κεντρικό αυτό κτίριο εν επαφή με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους ιδανικό για τον σκοπό αυτό.

Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από επανειλημμένες οχλήσεις ο Δήμος μας απάντησε πρόσφατα << …επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί ο σκοπός της εκμίσθωσης ο Δήμος θα προχωρήσει πρώτα στη λύση της σύμβασης και στην συνέχεια θα εξετασθεί το αίτημά σας>>

Διευκρινίζουμε κατ’ αρχάς, ότι εμείς ενημέρωση ζητήσαμε και άποψη διατυπώσαμε και κανένα αίτημα υποβάλαμε.

Αίτηση για παράταση της παραχώρησης-μίσθωσης μπορεί να υποβάλει μόνον η Ιερά Μητρόπολη.

Απευθύνουμε, λοιπόν, θερμή παράκληση -ΕΚΚΛΗΣΗ- στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, παραβλέποντας το παρελθόν, να υποβάλει στον Δήμο αίτημα για την εν λόγω παράταση και να προχωρήσει στην ίδρυση του Εκκλησιαστικού Μουσείου.

Είμαστε βέβαιοι, ότι ο Μητροπολίτης μας, με την ταχύτητα κοινωνικής δράσης, που τον διακρίνει και η οποία μας έχει εντυπωσιάσει στα μόλις δυόμιση χρόνια που βρίσκεται κοντά μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσει το σημαντικότατο αυτό έργο, όνειρο και ελπίδα γενεών Πρεβεζάνων.

Απευθύνουμε, επίσης, θερμή παράκληση στον κ. Δήμαρχο της πόλης μας, αλλά και σε κάθε ένα δημοτικό σύμβουλο χωριστά να συγκατανεύσουν στην άμεση παράταση αυτής της παραχώρησης-εκμίσθωσης, χωρίς μικροψυχία και μίζερες σκέψεις.

Ας συνδέσει η σημερινή δημοτική αρχή το όνομά της με την σημαντική αυτή υπόθεση σωτηρίας και προβολής της ιστορίας του τόπου μέσα από την ανάδειξη της εκκλησιαστικής μας τέχνης και ιστορίας.

Τέλος καλούμε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, τους πολιτιστικούς συλλόγους και ιδρύματα της πόλης μας, τους Πρεβεζάνους της διασποράς αλλά και κάθε δημότη να συστρατευθούν και να βοηθήσουν, όπως καθένας μπορεί, στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

  

                                               Για το ΔΣ


Η Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας



Λαμπρινή Σμπόνια-Νταλαμάγκα                              Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου




                                 

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Καλή πρόοδο των εργασιών.
    Δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνει, πως θα αναπτυχθούν τα κομμάτια (με ποιο μουσειοραφικό story) και πώς θα εξασφαλιστεί η φύλαξη του υλικού.
    Βέβαια, το ζήτημα του/ενός "Πολεογραφικού Μουσείου της Πρέβεζας", όπου μπορούμε να τοποθετηθούμε όλοι ευρύτερα, μένει πάντα στην ημερησία διάταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή