Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2015

Στα Αιώνια Έργα, συγκαταλέγεται το έργο της Αμβρακίας Οδού (του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία)


Με μία καθυστέρηση ενός περίπου μήνα, αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι θα έχουμε την εκκίνηση όλων των μεγάλων θεμάτων που τρέχουν στο Υπουργείο Υποδομών.


Ήδη αυτό το μήνα έχουμε την προγραμματισμένη δημοπράτηση σε μεγάλα έργα και υποδομές ενώ τους επόμενους μήνες ακολουθούν και άλλα.

Με αυτά και εκείνα οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Ένα από τα πεδία ενδιαφέροντος είναι σαφώς το "αιώνιο" έργο της Αμβρακίας Οδού (του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία). Το έργο ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση του τον Μάρτιο του 2013.

Φυσικά, αυτό ποτέ δεν έγινε και μάλιστα τα προβλήματα του έργου ξεκίνησαν σχεδόν άμεσα με την ανάληψη των 4 εργολαβιών που συγκροτούν το σύνολο του έργου για την κατασκευή ενός ασφαλούς κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σε αυτή τη χρονική φάση το έργο δείχνει να έχει και πάλι προβλήματα και πλέον πάμε σε αδιευκρίνιστες καταστάσεις. Σύμφωνα με παλαιότερες θέσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ το έργο θα παραδιδόταν τμηματικά από το τέλος του 2015 μέχρι τα τέλος του 2016.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως πρόκειται για ακόμα ένα "ρομαντικό" σενάριο το οποίο το διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα. Όμως, 5 χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων δεν τα έχει καταφέρει ούτε το 50% του έργου και κινούμαστε στο ίδιο πλαίσιο: απλήρωτοι εργαζόμενοι-επίσχεση εργασίας-απόφαση έκπτωσης-αίτηση αναίρεσης από τον εργολάβο.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι πλέον δύσκολο να πει κανείς ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες να σωθεί το έργο αλλά επιτέλους να βαδίσει προς την ολοκλήρωση του και μαζί με την Ιόνια Οδό να αποτελέσουν ένα ισχυρό συγκοινωνιακό δίκτυο που θα βοηθήσει συνολικά τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο.

Είναι όμως και ένα πρώτης τάξεως μάθημα για να φτιάξουμε από εδώ και μπρος αυτή την κακοφορμισμένη πληγή των έργων στην Ελλάδα. Συμμέτοχοι είναι όλοι: κακές μελέτες, λανθασμένοι προύπολογισμοί, λανθασμένοι χρόνοι περαίωσης, σουρεαλιστικές εκπτώσεις, αρχαιολογικά προβλήματα, μακροχρόνιες επιβλαβείς απαλλοτριώσεις, κακό συντονιστικό πλαίσιο, ατελείωτα συγχωροχάρτια για τους αναδόχους, καθυστερημένες πληρωμές και πολλά άλλα.

Αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το πρόβλημα δεν χρειάζεται να δαιμονοποιήσουμε κάποιους ή ένα ολόκληρο κλάδο. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα νέο τρόπο, μία νέα μέθοδο, μία νέα  λογική που θα προσδιορίζει ρεαλιστικά όλα τα παραπάνω. Χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση στο πως σκεφτόμαστε και υλοποιούμε έργα σε αυτή τη χώρα. Μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες που το έχουν καταφέρει (βλέπε Βόρεια Ευρώπη και Σκανδιναβία) και να προσαρμόσουμε το δικό μας μοντέλο.

Γιατί σε άλλη περίπτωση φοβάμαι πως αυτό που ζούμε εδώ και χρόνια, με τα "αιώνια έργα"  θα συνεχίσει και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται επίσης.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου