Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Απριλίου 25, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Φώτο από την άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας !


Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε  « ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ» με συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών, σήμερα Παρασκευή στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις του μικτού πρατηρίου υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας ΜΥΡΤΕΑ Α.Ε., που βρίσκεται στο 6ο χλμ ΕΟ Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο απέχει έξι (6) χιλιόμετρα από την Π.Υ. Πρέβεζας.



Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς στις δίδυμες αντλίες ανεφοδιασμού υγραερίου του πρατηρίου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος επέκτασης αλλά και μετάδοσης της πυρκαγιάς σε άλλους γειτνιάζοντες χώρους του πρατηρίου (κατάστημα πώλησης), καθώς και στις αντλίες-δεξαμενές υγρών καυσίμων και σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο είναι σταθμευμένο στο χώρο της αντλίας υγραερίου του πρατηρίου για ανεφοδιασμό.


Η πυρκαγιά εξελίσσεται και μεταδίδεται στο εν λόγω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Ο υπάλληλος του πρατηρίου στη προσπάθειά του για την κατάσβεση της πυρκαγιάς με τα μέσα πυροπροστασίας του πρατηρίου (τροχήλατο πυροσβεστήρα),  λόγω εισπνοής καπνών έχει χάσει τις αισθήσεις του και απαιτείται επειγόντως,  λόγω αναπνευστικών προβλημάτων η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της πόλης της Πρέβεζας.

Το συμβάν θεωρείται σοβαρό και λόγω της κρισιμότητάς του απαιτείται κινητοποίηση πέραν της καθιερωμένης.


Ο Τηλεφωνητής σημαίνει συναγερμό Α΄ εξόδου, ειδοποιεί την τροχαία προκειμένου να αποκλειστούν οι δρόμοι γύρω από το πρατήριο, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, το Ε.Κ.Α.Β. προκειμένου να αποστείλει ασθενοφόρο για παραλαβή και μεταφορά του υπαλλήλου του πρατηρίου στο Νοσοκομείο, την ΔΕΔΔΗΕ για να αποστείλει συνεργείο για τη διακοπή ρεύματος αν χρειαστεί και ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας.

Η πυροσβεστική έξοδος αναχωρεί άμεσα αποτελούμενη από τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα και συγκεκριμένα το Π.Σ. 1221 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα Α΄ τύπου - MERCEDES χωρητικότητας 1,5 τόνου με τρία (3) άτομα, το Π.Σ. 2934 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα Γ΄ τύπου MERCEDES χωρητικότητας πέντε (5) τόνων με δύο (2) άτομα και το Π.Σ. 2424 διασωστικό πυροσβεστικό όχημα τύπου MERCEDES με τρία (3) άτομα και φθάνει στον τόπο του συμβάντος περί Ω΄/10:06΄.

Με την άφιξη της και ύστερα από εντολή του επικεφαλής Αξιωματικού που έχει πραγματοποιήσει αναγνώριση αναπτύσσονται δύο εγκαταστάσεις, μία (1) χαμηλής πίεσης των 0.045 χιλ., για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μια (1) υψηλής πίεσης  (χρήση αφρού ΑFFF) για την προσβολή της πυρκαγιάς στο χώρο της δίδυμης συσκευής διανομής υγραερίου.

Παράλληλα το διασωστικό όχημα προσεγγίζει το χώρο της αντλίας υγραερίου και οι άνδρες του χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό προσεγγίζουν και διασώζουν τον υπάλληλο του πρατηρίου. Τοποθετείται σε φορείο ο ασθενής και παραδίδεται στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β., για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Επίσης έχει ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα ανίχνευσης υγραερίου δίνοντας εντολή να κλείσουν οι βάνες ασφαλείας της δεξαμενής και της δίδυμης συσκευής διανομής υγραερίου, ενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης στο χώρο των ανθρωποθυρίδων της δεξαμενής. Παράλληλα υπάλληλος του πληρώματος του Π.Σ. 1221 μεταβαίνει εντός του κτιρίου και δίπλα από το πίνακα πυρανίχνευσης και ενεργοποιεί το κομβίο για την γενική διακοπή της λειτουργίας του πρατηρίου,  έχει δε επιτευχθεί πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς με την χρήση των δύο εγκαταστάσεων που έχουν αναπτυχθεί, όπως προαναφέρθηκε και ακολουθεί το στάδιο της αποκάθαρσης.

Μετά την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων τυπικών καθιερωμένων εργασιών η πυροσβεστική έξοδος επιστρέφει στο Σταθμό.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας μας, το οποίο έχει καταφθάσει και επιλαμβάνεται του συμβάντος.

Ακολουθεί στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας καταγραφή των γεγονότων – απολογισμός – κριτική - αποτίμηση του συμβάντος που αφορούν τα εξής :
1.    Αιτία και ιστορικό εξέλιξης της πυρκαγιάς.
2.    Σχέδιο δράσης .
3.    Κίνδυνοι που εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια καταστολής.
4.    Ατυχήματα και ζημιές στον εξοπλισμό.
5.    Ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.
6.    Μέσα καταστολής που χρησιμοποιήθηκαν.
7.    Το επίπεδο συνεργασίας των φορέων που ενεπλάκησαν.
8.    Ενέργειες του Ανακριτικού τμήματος της Υπηρεσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου