Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ασταμάτητο - παρατεταμένο χειροκρότημα για "Το αμάρτημα της μητρός μου"


Μια μοναδική ,ξεχωριστή παράσταση παρακολούθησαν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων όσοι είχαν την τύχει να βρεθούν το βράδυ της Τρίτης 27/8 στο δημοτικό κηποθέατρο "Γιάννης Ρίτσος". 

Η συγκλονιστική ερμηνεία των ηθοποιών ,η υποβλητική ατμόσφαιρα ,συνεπήρε το κοινό ,το οποίο είχε εστιάσει ,όλη του την προσοχή ,στη ερμηνεία των ηθοποιών και στην εξέλιξη του έργου. 

Πραγματικά παρακολουθήσαμε αρκετές θεατρικές παραστάσεις που το φετινό καλοκαίρι επισκέφτηκαν την πόλη μας ,αλλά για την συγκεκριμένη παράσταση ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά αισθανθήκαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες του PrevezaBest.

Ενδεικτικό της γοητείας που προξένησε στο κοινό ,ήταν μετά το πέρας της παράστασης ,οι ηθοποιοί ήταν στημένοι, όπως στήνονται το νιόπαντρο ζευγάρι στην εκκλησία για να το συγχαρούν και δεχόντουσαν τα συγχαρητήρια του κοινού .

Σε πρώτο πλάνο οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης και πρωταγωνιστούν ο Κων/νος Γιαννακόπουλος και η Ρένα Κυπριώτη.

Υπόθεση του έργου

Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το “αμάρτημα” που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αβδελιώδη: «ο Γεώργιος Βιζυηνός ζητά την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης
Ηθοποιοί Κων/νος Γιαννακόπουλος
Ρένα Κυπριώτη
Σκηνικός χώρος – φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης
Φωτογραφίες : Στέλιος Χουστουλάκης
Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

Με πληροφορίες από το kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου