Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15, 2013

Κύριε Γ.Γ.Α.Δ. Ηπείρου και Μακεδονίας την επόμενη φορά να είστε ενημερωμένος


Κύριε Γενικέ βάση του δελτίου τύπου που  εξεδόθει σχετικά με την επισκεψή σας στο Μύτικα είχαν προκύψει κάποια εύλογα ερωτήματα τα οποία θέσαμε τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και προς το πρόσωπό σας.Εντύπωση μας είχε προκαλέσει το γεγονός ότι στο δελτίου τύπου  ζητoύσατε καταγραφή των ζημιών που επλήγη ο Μύτικας  για να τις μεταβιβάσεται στα αρμόδια υπουργεία
.Ουσιαστικά με την κινησή σας αυτή αφήνατε αιχμές προς την Δημοτική Αρχή ότι δεν είχε κάνει καταγραφή των ζημιών.Άρα κ. Γενικέ ή εσείς είχατε δίκιο και καλώς πράξατε που ζητήσατε έστω και 20 μέρες περίπου ύστερα το περιστατικό να σας καταγράψουν τις ζημιές ή απο την άλλη η Δημοτική Αρχή είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και σας είχε αποστείλλει το επίσημο έγγραφο με την καταγραφή των ζημιών και εσείς το αγνοήσατε παντελώς. Σε ερώτημα μας προς την Δημοτική Αρχή αν είχε αποστείλει τα έγγραφα και πότε{;} η Δημοτική Αρχή είχε την καλοσύνη  και μας έστειλε αντίγραφο εκείνου του εγγράφου με το οποίο όπως φαίνεται κ .Γενικέ  δεν σας αφήνει περιθώρια για αιχμές ότι δεν είχε κάνει καταγραφή των ζημιών αλλά και το γεγονός ότι ήσασταν ενήμερος.Και για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζουμε το έγγραφο με το οποίο η Δημοτική Αρχή είχε αποστείλει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες την καταγραφή των ζημιών.

Πρέβεζα   23/  1 /2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ                                                

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Υπηρεσία: Δ/νση Τεχνικών

Υπηρεσιών  & Περιβάλλοντος

Τεχνική Υπηρεσία

Αρμόδιος:  Σταύρος  Παπανίκας

Ταχ. Δ/νση:  Ελ. Βενιζέλου

Τηλ. : 2682 026891

Fax :

 
Αριθμ. Πρωτ.:       1704              



ΠΡΟΣ 

1)  ΤΗΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ 1-ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

45221 –ΙΩΑΝΝΙΝΑ 



2) ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Β. ΗΠΕΙΡΟΥ  20 – 45445 ΙΩΑΝΝΙΝΑ



ΚΟΙΝ.

1) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  

     ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

      ΣΠΗΛΙΑΔΟΥ 8 – 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ



2) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ   ΙΓΜΕ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

       ΕΛΑΙΩΝΑΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

       48100 ΠΡΕΒΕΖΑ 



3)  ΔΗΜΟΣ   ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

      ΤΕΧΝΙΚΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

ΘΕΜΑ :

ΖΗΜΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΙΣ  ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 ΣΧΕΤ.




Ύστερα  από τις τελευταίες  βροχοπτώσεις    που  έγιναν  αναφέρθηκαν   πολλές  ζημιές   στα  Δημοτικά  Διαμερίσματα     Μυτικα   , Καστροσυκιάς   , Λυγιας  ,  Βράχου,   Ριζών , Μυρσίνης , Εκκλησιών , Ωρωπού , Λούρου  Κοτσανόπουλου , Σκιαδά   κλπ   του Δήμου Πρέβεζας όπως κατολισθήσεις εδαφών,      πτώσεις βράχων  , καταστροφή τοίχων  αντιστήριξης  ,  πλημμύρες σε  δρόμους και σε εκτάσεις  όπου οι τάφροι   τα  ρέματα   και τα  υπάρχοντα   αναχώματα   ήταν αδύνατον να   ανταποκριθούν λογω της μεγάλης ποσότητας του νερού. 

 Κλιμάκιο των Τεχνικών  Υπηρεσιών του Δήμου  ύστερα  από  επί τοπιο έλεγχο  που   διενέργησε,  έχει  καταγράψει  τις ζημιές αυτές και έχει συντάξει  μελέτη για τα έργα  που απαιτούνται  για την άμεση  προστασία οικιών , δρόμων κλπ από τις κατολισθήσεις  κύρια  αλλά και από τα  λοιπά φαινόμενα.  Επίσης   από όργανα  του    Δήμου  σε  μερικές  περιπτώσεις έγινε  χρήση  ιδιωτικών  μηχανημάτων   για τα  απολύτως  άμεσα μέτρα προστασίας   και αποκατάσταση της κυκλοφορίας  ή ακόμη για την   κατασκευή προσωρινών αναχωμάτων  και την διεύρυνση  τάφρων  ώστε να  αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα .

Η  μελέτη  που συντάχτηκε  από τις Τεχνικές Υπηρεσίες   περιλαμβάνει  τα μέτρα   που πρέπει να ληφθούν   άμεσα  ώστε  να μην έχουμε  επιδείνωση  των φαινομένων  (εξέλιξη κατολίσθησης , ανατροπή τοίχων  κλπ)  και για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων    όπου αυτά   είναι δυνατόν  να αντιμετωπιστούν  . Επίσης  περιλαμβάνει τις απολογιστικές  εργασίες  για την χρήση  μηχανημάτων  έργου  που απαιτήθηκαν   για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας από πτώσεις βράχων , προστασία  από τις πλημμύρες  κλπ.

 Το κόστος  των    εργασιών   άμεσης   αποκατάστασης    σύμφωνα   με την   μελέτης  αυτή   είναι 200.000 € με πιθανότητα  αύξησης  καθόσον από τους ελέγχους  που γίνονται  από τις Τεχνικές Υπηρεσίες καταγράφονται συνεχώς  και   νέες περιπτώσεις  καταστροφών που χρειάζονται αποκατάσταση .

Θα  πρέπει να  πούμε  ότι στον  Μυτικα   έχει γίνει μια κατολίσθηση   στο πρανές  που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι  σε μεγάλη  έκταση ,  έχει καταστραφεί  ο δρόμος που  διέρχεται   μέσα στην κατολισθαίνουσα   περιοχή  και οδηγεί στο λιμάνι , και έχει γίνει  ρωγμή σε  ένα τοιχίο  του ίδιου δρόμου που είναι έτοιμο να  ανατραπεί.   Τα μέτρα   που περιλαμβάνει η παραπάνω   μελέτη  είναι μόνο τα  άμεσα μέτρα   προστασίας  ώστε  να  σταματήσει  η εξέλιξη της κατολίσθησης  που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. (περιλαμβάνει  έργα απομάκρυνσης  των νερών ώστε να μην εισέρχονται στο διαταραγμένο  τμήμα της κατολίσθησης , καθαίρεση  και αποκατάσταση του τοίχου  αντιστήριξης , προσωρινή αντιστήριξη στο πόδι  της κατολίσθησης με ογκόλιθους  κλπ) .    Για την πλήρη αποκατάσταση όμως στην περίπτωση αυτή  θα πρέπει  να  γίνει  γεωτεχνική  μελέτη   και με βάση αυτή να προταθούν τα κατάλληλα  έργα αντιστήριξης    και αποκατάστασης.

Επειδή  ο Δήμος  Πρέβεζας  αδυνατεί  να  ανταπεξέλθει οικονομικά στην αποκατάσταση των ζημιών αυτών  ,  στο κόστος  σύνταξης  της μελέτης  των   έργων  για την αποκατάσταση   των ζημιών  καθώς και στο κόστος  του ίδιου του έργου  όπως αυτό θα προκύψει από την μελέτη  που θα  συνταχτεί   στην   περίπτωση του Μυτικα θα πρέπει  ο Δήμος Πρέβεζας να ενισχυθεί  οικονομικά  με   κατάλληλη   χρηματοδότηση από κονδύλια  που προβλέπονται  σε αυτές περιπτώσεις .   Επειδή  γνωρίζουμε   ότι το Παράρτημα Πρέβεζας  του ΙΓΜΕ  έχει  συνάψει προγραμματική σύμβαση   με την Περιφέρεια  Ηπείρου   για την μελέτη  κατολισθήσεων  στην περιοχή   η   γεωτεχνική  μελέτη  που απαιτείται  θα μπορούσε  να  ενταχθεί   στην προγραμματική  αυτή  σύμβαση . 

  Επίσης  διαπιστώθηκε  η αδυναμία  των παραπόταμων  του Λούρου  να ανταπεξέλθουν   στις αυξημένες  ποσότητες νερού  των βροχοπτώσεων με   αποτέλεσμα το νερό  να υπερπηδήσει τα υπάρχοντα  αναχώματα  και να πλημμυρίσουν  αρκετές περιοχές  .   Θεωρούμε  σκόπιμο την σύνταξη μελέτης  για την κατασκευή  έργων αντιπλημμυρικής  προστασίας  και την   κατασκευή νέων αναχωμάτων  στον Λούρο   και τους παραποτάμους του διότι ύστερα από τα έργα  που έχουν γίνει σε Κερασωνα  , 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ









Άρα κ. Γενικέ βάση των προαναφερθέντων διεξάγεται ένα και μόνα συμπέρασμα η επισκεψή σας στον Μύτικα περισσότερο για μια βόλτα ήταν παρά επί της ουσίας.Το να πάτε σε ένα μέρος που επλήγη και να ζητάτε καταγραφή των ζημιών 20 μέρες αργότερα όπως προκύπτει δεν θα σας το συνιστούσαμε ξανά.Μπορεί απο τους περισσότερους να πέρασε απαρατήρητο εμείς όμως το προσέξαμε και για αυτό το καταθέτουμε.Κλείνοντας κ .Θεοδωρίδη στο δελτίο τύπου σας αναφέρεται ότι συζητήσατε  με την Τοπική Αρχή κάτι το οποίο άνθρωποι του Δήμου το διαψεύδουν και μας ανέφεραν πως μιλήσατε με την Αρχή της Κοινότητας.Με χαρά θα περιμένουμε τις απαντήσεις και μόλις μας απαντήσετε θα τις αναρτήσουμε αμέσως

prevezabest  

παλαιότερη ανάρτηση:http://prevezabest.blogspot.gr/2013/02/blog-post_2984.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου